Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
AVANTATGES D'APRENDRE IDIOMES QUAN UN ÉS GRAN
Aprendre un idioma nou és un procés desafiant que requereix molt de temps. Tanmateix, els beneficis per a la salut són extremadament gratificants, tot i els mites sobre la incapacitat dels adults i en particular de la gent gran, d'aprendre una segona o una tercera llengua. La investigació demostra que ningú és "massa vell" per aprofitar-se dels beneficis que pot tenir el parlar diverses llengües.

L'equívoc comú ens diu que aprendre una llengua després d'una determinada edat és gairebé impossible. Els estudis han demostrat que els nens poden aprendre la majoria de les coses amb més rapidesa i facilitat que els adults a causa de la flexibilitat dels cervells joves. Tanmateix, els nens tenen poques distraccions més enllà de rebre educació en aquesta edat primerenca.

Els adults tendeixen a tenir horaris ocupats, llocs de treball que consumeixen temps, o fins i tot nens per pujar. Tot això implica que solen tenir menys oportunitats d'aprendre alguna cosa nova i per tant sembla més difícil d'assolir. La gent gran, però, acostumen a tenir més temps per plantejar-se la possibilitat d'aprendre una nova llengua.
Un detall important en tot això és que els catalans, afortunadament, d'entrada ja som bilingües, la qual cosa facilita molt el procés d'aprenentatge d'un tercer idioma.

L'aprenentatge d'idiomes millora la cognició.
La cognició és el procés d'aprenentatge i comprensió del món que ens envolta considerant-lo, experimentant-lo i detectant-lo. Tot, des de llegir un clàssic literari fins a omplir un imprès, implica cognició. La capacitat cognitiva disminueix a mesura que envellim, però aprendre un nou idioma pot fer que aquest procés s'alenteixi.
Asseguren diversos estudis fets per prestigioses universitats que aprendre un nou llenguatge pot canviar estructuralment el funcionament del cervell convertint-lo en un sistema més flexible. Això significa que el cervell serà més eficient a l'hora de pensar ràpidament i de prendre decisions.

Aprendre un nou idioma millora la memòria
Penseu en el cervell com un múscul. Imagineu aprendre un nou idioma com a un entrenament mental. La nova adquisició d'idiomes requereix comprendre la seva fonologia, vocabulari i gramàtica. A mesura que continueu practicant la paraula i l'escriptura d'un nou idioma, reforçareu el vostre pensament "múscul", ja que millora l'emmagatzematge i la recuperació de la informació. Aquesta pràctica es tradueix en una millora global de la memòria, que us permet recordar llistes, seqüències i adreces més fàcilment que abans.
El bilingüisme o trilingüisme ajuden a resistir contra la demència i l'Alzheimer.
Segons diversos estudis estadístics, apareixen símptomes de demència en adults que només parlen una llengua sobre els 71 anys, enfront dels 76 anys per a adults que parlen dos o més idiomes.
El motiu de l'augment de la força cerebral és que el malabarisme i la commutació entre dos idiomes activen determinades parts del cervell que intervenen en el que s'anomena "funcionament executiu" o les habilitats que el cervell necessita per fer les coses i completar tasques. Com més s'utilitza aquesta part del cervell, major serà la possibilitat de disminuir la taxa de disminució cognitiva relacionada amb l'edat. Per tot això es pot dir que l'aprenentatge d'una nova llengua pot reduir l'envelliment del cervell.

Els idiomes i l'enriquiment de la vida social
Fora dels beneficis mèdics de l'aprenentatge d'una llengua, prendre classes de llengua estrangera, ofereix una gran oportunitat per conèixer gent nova que comparteix un interès comú amb vosaltres. La socialització i la interacció són integrals per mantenir el cervell actiu i alentir la disminució cognitiva. Els estudis publicats per la Societat Gerontològica d'Amèrica han demostrat que, per als adults majors, la socialització millora el benestar general i la satisfacció vital.
Aprendre un idioma nou pot ser una gran manera d'aprendre sobre noves cultures i comunicar-se amb persones que no parlin la vostra llengua materna. Parlar o entendre una altra llengua obre un nou món de literatura, cinema i música que podeu entendre i gaudir. I també per a viatjar!

Rosa Domènech
Moviment és vida
ARTICLE PUBLICAT A LA REVISTA EL BANC DE LA PLAÇA juliol-2018